staalkabel

Een staalkabel bestaat uit meerdere staaldraden. De stalen draden zijn rond de kern van het draad gespannen. De staalkabel kan verwerkt worden tot strop of een grommer. Een kabelstrop heeft de verwerking al in de naam, het einde van de kabels is in een lus verwerkt. Een kabelstrop wordt veel ingezet als hijsmiddel. Afhankelijk van hijslast, werklast en neigingshoek waarin gewerkt wordt zijn verschillende soorten kabels geschikt. Een grommer staalkabel wordt ook voor heiwerk gebruikt. De grommer heeft geen einde. Deze kabels besteld je normaliter op maat. De kabels zijn zeer geschikt voor zwaar hijswerk wanneer hijsbanden en rondstroppen niet meer toereikend zijn.

 

Een staalkabel voor zwaar hijswerk

Een staalkabel is zeer sterk doordat de trekkrachten goed kan verdelen. Zeker in vergelijking met polyester hijsbanden kan een staalkabel meer kracht verdragen. Doordat een staalkabel verwerkt is op een bepaalde wijze kan een kabel veel krachten aan. De trekkracht per oppervlakte eenheid is groter. Een staalkabel is daarbij niet gevoelig voor weersinvloeden. Een staalkabel kan niet rekken en krimpen. Doordat de kabelstrop in een lus is verwerkt is deze kabel zeer praktisch, in tegenstelling tot de grommer die meer krachten aankan. Als een klus zelfs voor een kabelstrop te zwaar is dan kun je kiezen voor de grommer. 

 

Verschillende soorten staalkabels

Staalkabels zijn niet allemaal hetzelfde. Naast de afwerking bij een grommer en strop zijn nog meer varianten te verkrijgen. De afwerkingen is afhankelijk van de vereisten aan de staalkabel. Een staalkabel die als hulpmiddel voor hijswerk wordt ingezet krijgt met andere krachten te maken dan een staalkabel die als ophangmechaniek wordt ingezet. Denk aan staalkabels waar cabines aan komen te hangen in een wintersportgebied. Of kleinere staalkabels bomen zoals Leilindes op de gewenste plek houden. Hier zit een groot verschil tussen de toepassingen waardoor een ander type staalkabel gewenst is. Daarnaast zal het bevestigingsmechaniek anders zijn. Bij het bevestigen van staalkabels aan palen voor het spannen van een Leilind mag best een draadspanner tussen de bevestigingsstukken zitten. Wanneer een staalkabel die het gewicht van cabines moet dragen in een wintersportgebied weer om een hele andere constructie vraagt. Of denk aan de staalkabels in een lift die de lift moeten tillen of juist het contragewicht controleren.

 

Soorten bevestigingsmateriaal voor een staalkabel

Een staalkabel kan met verschillende soorten bevestigingsmateriaal bevestigd worden. Bevestigingsmaterialen die je kan gebruiken zijn klemmen, spanners, kousen, karabijnhaken, ogen en vloerplaten. Het soort draadklem is afhankelijk van de toepassing. Wanneer is een RVS staalkabel hebt is een draadklem van hetzelfde materiaal of koper wel aan te raden. Dit veroorzaakt geen chemische reactie in tegenstelling tot andere materialen. Een staaldraad kan met bevestigingsmateriaal aan een rail vastgemaakt worden. Afhankelijk van de gekozen rail kun je kijken naar geschikt bevestigingsmateriaal. 

 

Een Twister is een bevestiging die wordt gebruikt bij railsoorten die een opening hebben aan de onderzijde. Bij al deze railings kan de Twister makkelijk ingevoerd worden aan de onderzijde. Na het invoeren op de rails moet de bevestiging een halve slag gedraaid worden. Het is een simpele en veilige methode. Een bevestiging idee nog makkelijker is, is de Cobra. Hierbij klik je makkelijk de bevestiging aan de onderzijde in de rail. De classic rail is een handige keuze als je een vrije keus wilt uit alle mogelijke bijbehorende uitvoeringen en accessoires. Als je niet per se een rail wilt of op zoek bent naar een bevestiging die je makkelijk overal kan plaatsen dan is de Lus een goede keuze. De Lus kun je overal hangen waar een haak is.