Ben jij de handige Harry in huis of voel jij je totaal niet thuis in een bouwwinkel? Wellicht val jij precies tussen beide groepen in. Je weet wat de functie is van een hamer, maar je weet niet exact het verschil tussen spijkers en schroeven te benoemen. 

Geeft niets. Eerlijk gezegd wist ik dit ook niet. Om jouw komende klus iets sneller te laten verlopen, leg ik in dit artikel het verschil tussen spijkers en schroeven. Zo kun jij de bouwwinkel voortaan binnen no time verlaten.

Andere voordelen

Spijkers en schroeven hebben een overeenkomende functie: het verbinden van verschillende onderdelen. Toch zijn er meerdere eigenschappen, waardoor beide hulpmiddelen van elkaar verschillen. Zo zal het ene hulpmiddel in een situatie prettiger zijn dan het andere hulpmiddel.

  • Schroeven kunnen zwaardere objecten dragen
  • Spijkers zijn goedkoper en sneller te bevestigen

Het opmerkelijke verschil

Spijkers en schroeven hebben een opmerkelijk verschil. Schroeven hebben een grote treksterkte, terwijl spijkers een grote afschuifsterkte hebben. Hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee wat ik zojuist verteld heb.

Even in andere woorden: indien je zowel een spijker als schroef in hout werkt, zal de schroef opmerkelijk lastiger uit het hout te verwijderen zijn. Indien je zowel een spijker als schroef schuin in het hout zal slaan, zal de schroef hoogstwaarschijnlijk breken, terwijl de spijker enkel zal buigen.

Welke keuze moet ik maken?

Terug naar het dilemma in de bouwwinkel: welk hulpmiddel is het meest geschikt voor het project? Daarbij is het belangrijk om het gewicht van de onderdelen te weten. Een schroef kan immers meer gewicht dragen ten opzichte van een spijker. Er zijn veel verschillende schroeven verkrijgbaar: Torx schroeven, snelbouwschroeven, gipsplaatschroeven, etc. Vraag voor extra hulp een medewerker van de bouwwinkel. Daarbij is het ook belangrijk dat je weer of er sprake zal zijn van een mogelijke buiging of zijwaartse beweging. In dat geval is een spijker uiteraard de beste keuze.