onderhoud

Een nieuwe woning zal niet direct klaar zijn. Bij nieuwbouw heb je een schone lei, dit betekent wel dat er nog veel ontbreekt. Bij bestaande woningen zul je het één en ander moeten repareren of vervangen. Wat de beginsituatie ook mag zijn, je zult altijd moeten klussen om alles netjes in orde te brengen. Met deze vijf tips kun je iedere klus in huis op de meest voordelige wijze uitvoeren.

1. Per ieder karwei apart aan

Als je net een nieuwe woning hebt gekocht of gehuurd, dan lijkt er een onmogelijk grote berg aan werk voor je klaar te liggen. Zie het niet als één groot project, deel het werk op in losse karweitjes die je stuk voor stuk aanpakt. Dit kun je per ruimte verdelen, het is ook mogelijk om zaken als vloerbedekking, raambekleding of elektra los aan te pakken. Bedenk wel eerst in welke volgorde je aan de slag gaat, zo is eerst een nieuwe vloer leggen niet zo handig als je daarna met verf, lijm of andere zaken aan de slag gaat.

2. Klussen in daglicht werkt beter

Hoewel je vaak na werktijd pas aan klussen toekomt, is het toch beter om zoveel mogelijk werk voor zonsondergang uit te voeren. In de eerste plaats omdat je met natuurlijk licht een betere kijk op zaken hebt. Onregelmatigheden in schilderwerk vallen met kunstlicht wellicht niet zo op, de volgende dag zie je alle foutjes pas en dan is het te laat. Daarnaast is zonlicht bevorderlijk voor het humeur, je krijgt meer energie en je houdt het langer vol.

3. Denk draadloos

Je kunt kabelgoten frezen en kilometers kabel trekken, maar waarom zou je het ingewikkelder maken dan nodig is? Met WiFi en Bluetooth kun je tegenwoordig zoveel met elkaar verbinden dat er veel minder kabels nodig zijn. Sluit een router aan waar de kabel je woning binnenkomt, met eventueel enkele repeaters om het signaal te versterken. En let op de locatie van stopcontacten om apparatuur van stroom te voorzien. Via apps en smart apparaten kun je de woning nagenoeg draadloos automatiseren. Dit is ook weer een project dat je per toepassing kunt aanpakken. Dus eerst de verlichting, dan de zonwering etc.

4. Regel een goedkope verhuisservice

Als je efficiënt wilt werken, en niet duur uit wilt zijn, focus dan op binnen en laat de rest over aan specialisten. We bedoelen daarmee een verhuisservice die het transport regelt, terwijl je zelf de dozen alvast inpakt en uitpakt. Door in huis de zaken te regelen, kun je de kosten voor een verhuisbedrijf beperken. Het vervoer is typisch een klus die je heel goed kunt uitbesteden, terwijl je zelf tijd overhoudt voor zaken in huis. Wil je ook dat de hele huisraad van A naar B gesjouwd en vervoerd wordt? Ook dat is uiteraard mogelijk, informeer dan eerst naar alle mogelijkheden en de kosten voor het verhuisbedrijf.

5. Huur een verhuislift

Dit kan een uitkomst zijn voor woningen met meer verdiepingen of voor appartementen. In plaats van meubels, wasmachines en andere lompe zaken via de trap naar beneden en boven te sjouwen, bespaar je enorm veel tijd en moeite door een verhuislift te huren. Die kun je voor enkele uurtjes huren, via een verhuisbedrijf kun je er ook nog een specialist bij regelen. Als je dit combineert met het vervoer kun je wellicht een leuke korting krijgen. Zo kun je de kosten voor het verhuisbedrijf beperken.

Let op met de volgorde van klussen: Zorg dat je eerst de grootste spullen op de juiste plek hebt staan voordat je de details afwerkt. Als je de raamkozijnen net hebt geschilderd, en dan met een verhuislift het bedframe naar binnen loodst, dan zou het jammer zijn als de lak beschadigd raakt.