Een professionele rolsteiger is erg handig als u veilig en comfortabel op hoogte wilt werken. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten als u besluit over te gaan tot een dergelijke (kostbare) aankoop. In deze blog helpen wij u verder om uw steiger weloverwogen samen te stellen.

Wat is een rolsteiger?

Wanneer u een rolsteiger kopen wilt, zou u goed na moeten denken waar u deze stellage voor wilt gaan gebruiken en hoe u deze wilt opbergen. Een steiger bestaat namelijk uit diverse onderdelen waarmee u een geheel kan maken. De hoeveelheid van het materiaal hangt af van de hoogte en uw eigen voorkeur. Zo heeft de ene professional bijvoorbeeld liever meer schoren, of leuningen in steigers, waarbij de andere er juist voor kiest om meer platformen te gebruiken. De samenvatting van een rolsteiger: rolsteigers zijn mobiele stellages die verrijdbaar zijn en waarmee u veilig op hoogte kan werken.

Rolsteiger kopen: waar moet ik over nadenken?

Voordat u een rolsteiger kopen gaat zou u moeten nadenken over een aantal factoren. Zo is het van belang dat u goed nadenkt over waar uw klussen het meeste plaats vinden. Als dit bijvoorbeeld vaak in smalle ruimtes gebeurt, dan zou het niet verstandig zijn om voor een brede steiger te kiezen. Als u ergonomisch wilt klussen, dan zou een stellage met lichtgewicht vloeren beter volstaan dan hout. Allerlei keuzes… hieronder hebben we ze voor u opgesomd:

  • Breedte maat steiger, keuze uit: 0.75, 0.90 en 1.35 meter
  • Lengte van het steigerplatform: 1.90, 2.50, of 3.05 meter
  • Keuze voor het soort vloer: hout, of lichtgewicht
  • Moet de stellage voldoen aan de nieuwe opbouwregels
  • Welke werkhoogte bent u benodigd

Werkhoogte bepalen bij het kopen van een rolsteiger

Een van de belangrijkste zaken tijdens de aanschaf van een rolsteiger is het bepalen van de werkhoogte. De definitie van werkhoogte kunnen we als volgt omschrijven: werkhoogte = platformhoogte + 2.00 meter. Stel het platform ligt op een hoogte van zes meter, dan is de werkhoogte van de steiger acht meter. Een veelgekozen werkhoogte in de praktijk is 10 meter.

Rolsteiger kopen: voorkom boetes, houdt rekening met opbouwnorm

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat voor professioneel gebruik, dan is het raadzaam om rekening te houden met de opbouwregels. Sinds 2018 gelden hiervoor nieuwe regels die zijn vastgelegd in het A-blad rolsteigers. Kern van deze nieuwe regel is, is dat men het aantal ongevallen tijdens de op -en afbouw van stellages wil terug brengen. Sindsdien is het dan ook verplicht om op te bouwen met heupleuningen. Deze leuningen hebben bij verschillende fabrikanten een andere naam, te noemen: voorloopleuning of Safe-Quick guardrail. Dit werkt als volgt: de leuning wordt in de frames gehangen, vervolgens wordt het platform met luik geplaatst, waardoor u (door het luik) naar boven klimt. Bij het bereiken van de volgende etage heeft u direct valbeveiliging om u heen en wordt de valkans aanzienlijk kleiner. Er dient op deze manier door gebouwd te worden tot de gewenste hoogte.

Hulp nodig bij het samenstellen van een steiger?

Bij het kopen van een rolsteiger is het raadzaam om advies aan te vragen van een partij die hier verstand van heeft. Laddersenrolsteigers.nl is zo’n partij met jarenlange ervaring in de steigerbranche, scherpe prijzen, snelle levertijden en advies op maat. Zij helpen u graag verder!