Een nieuwbouwappartement of serviceflat kopen heeft veel voordelen. Alles is gloednieuw en voldoet als alles goed is volledig aan je wensen. Er zijn de laatste jaren steed meer nieuwbouw appartementen te koop. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je geen spijt krijgt van je aankoop. Om te voorkomen dat je spijt krijgt zijn hier een aantal tips waar je op moet letten tijdens het kopen van een nieuwbouwappartement. Allereerst is het erg belangrijk dat je goed weet wat je wensen zijn. Denk goed na of een nieuwbouwflat de juiste woning voor jou is. Andere eisen en wensen voor een woning zijn bijvoorbeeld de locatie, de aanwezige faciliteiten, de buurt en de prijs. Als uit jouw wensenlijst blijkt dat een nieuwbouwappartement bij je past kun je gaan informeren bij makelaars of kun je zelf online op zoek naar nieuwbouwprojecten. Op deze manier kun je alvast een selectie maken van woningen die aansluiten bij jouw voorkeuren.

 

Inzicht in je budget

Voordat je over kunt gaan tot de aankoop van je nieuwe woning is het erg belangrijk dat je weet wat de kosten zijn die verzonden zijn aan het kopen van een nieuwe woning en wat je budget is. Zorg dat je van tevoren weet wat je kan en wil lenen voor de aankoop van een woning. Met deze kennis kun je ook specifieker op zoek naar woningen, alles boven je prijscategorie valt namelijk al af. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen de volgende kosten kijken. Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur, bereidstellingsprovisie, aanvragen NHG, rente en kosten overbruggingskrediet, notariskosten, hypotheekrente, bouwrente, boeterente en eventueel tuinaanleg. Doordat de vraag naar nieuwbouwwoningen erg groot is worden deze vaak op lotingen of inschrijving verkocht. De kans dat er onderhandelruimte is, is daardoor erg klein. Je kunt natuurlijk altijd een poging wagen, maar wees niet teleurgesteld als er geen onderhandeling mogelijk is. Vaak mag je al blij zijn dat jij degene bent die de woning mag kopen.

 

wonen

Houd rekening met dubbele woonlasten

Wanneer je besluit een nieuwbouwwoning te gaan kopen moet deze in de meeste gevallen nog gebouwd gaan worden. Als je al in het bezit bent van een huur- of koopwoning zul je rekening moeten houden met dubbele woonlasten in de periode dat je nieuwe woning gebouwd wordt. Op het moment dat de bouw van je nieuwe woning start moet je beginnen met betalen. Je zult dan rekeningen ontvangen voor ieder deel van de woning dat reeds is afgerond. Denk hierbij aan de fundering, bouw van de begane grond enzovoorts. Deze rekeningen betaal je uit het bouwdepot dat je hebt opgenomen voor de bouw van je woning.

Als je een nieuwbouwwoning koopt is er een standaard bouwplan voor de indeling. Mochten er dingetjes zijn die je daarin aan wilt passen is dit mogelijk.  Je kunt je voorkeuren doorgeven en de standaard indeling aanpassen. Deze extra aanpassingen heten meerwerk en staan vermeld op een meerwerklijst.