Houten vloeren krijgen veel te verduren, veel dagelijks verkeer en onvermijdelijke morsen, slijtplekken of ongelukjes. De beste manier om hardhouten vloeren schoon te maken begint met slimme preventieve maatregelen. Maatregelen die niet alleen helpen de vloeren te beschermen maar ook de tijd verkorten die je kwijt bent aan schoonmaken. Om vuil te verminderen, plaats vloermatten zowel buiten als binnen de buitendeuren. Bij sneeuw of regen moet je een plek inrichten waar je je laarzen kunt uittrekken, zodanig dat de vloer niet wordt beschadigd door water en ontdooimiddelen. Naast een plek om te gaan zitten en een plek om schoenen op te bergen, kun je ook een doek of poetslap naast de deur bewaren om snel onbedoelde plassen op houten vloeren op te ruimen.

Zelfs als er geen neerslag wordt voorspeld, is het verstandig om schoenen uit te trekken als je binnenkomt, zodat vuil, viezigheid en bacteriën niet door het hele huis worden verspreid. Vooral bij hardhouten vloeren moeten hakken en schoenen die krassen kunnen veroorzaken bij de deur worden gecontroleerd. Voorkom krassen op hardhouten vloeren door vloerbeschermers onder meubels te gebruiken en vloerkleden in speelruimtes aan te brengen om te voorkomen dat het speelgoed van kinderen krassen op de vloer maakt.

Hoe reinig je houten vloeren tijdens een normale schoonmaakroutine?

Een regelmatige schoonmaakbeurt met een bezem of stofmop doet wonderen voor het schoonmaken van houten vloeren. Hoe vaak je dit klusje moet doen hangt af van het al dan niet intensieve gebruik van de vloer. Voor een snelle schoonmaakbeurt kun je houten vloeren afstoffen met een dweil die is behandeld met een afstofmiddel om stof, vuil en haren van huisdieren op te nemen die krassen op het vloeroppervlak kunnen veroorzaken. Opties voor de beste dweil voor hardhouten vloeren zijn onder andere die van microvezel. Dit materiaal is ontworpen om stof en vuil op te vangen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant van de mop voor het gebruik van boenwas of sprays voor het afstoffen van houten vloeren. Sommige mops hebben geen extra schoonmaakmiddel nodig.

Vergeet niet te stofzuigen. Voor een wekelijkse of tweewekelijkse schoonmaakbeurt stofzuig je met een speciale vloerborstel. Een die geen krassen kan maken op de afwerking van de houten vloer. Voor snel afstoffen gebruik je elektrostatische (wegwerp)doeken.

Houten vloeren dweilen (op de juiste manier)

De beste manier om hardhouten vloeren schoon te maken begint met preventieve maatregelen en routinematige schoonmaak. Maar soms is een grondige schoonmaakbeurt op zijn plaats. Vuil, olie en vuil stapelen zich na verloop van tijd op en worden niet volledig verwijderd door een wekelijkse poetsbeurt.

Om hardhouten vloeren een grondige schoonmaakbeurt te geven (overweeg dit in het voorjaar of vlak voor de wintervakantie te doen), gebruik je een schoonmaakproduct voor houten vloeren dat volgens de instructies op het etiket is verdund. Verzadig een spons of dweil in het water en wring hem daarna bijna droog. Zodat hij alleen nog licht vochtig aanvoelt. Dweil de vloer vochtig en zorg ervoor dat er geen water op de vloer blijft staan. Spoel na met een schone, met schoon water bevochtigde dweil. Maar alleen als het schoonmaakmiddel dit voorschrijft. Veeg overtollige vloeistof op, want stilstaand water kan houten oppervlakken beschadigen. Als het vochtig weer is, zet dan een plafondventilator of de air-conditioner aan om het drogen te versnellen. Als schoonmaken niet voldoende is, moet je de houten vloer misschien opnieuw lakken om hem er als nieuw te laten uitzien.