beton

Beton is een sterk en duurzaam materiaal, maar het is niet onkwetsbaar. Het kan worden beschadigd door de elementen of zelfs regelmatig gebruik als je een huis hebt met een betonnen vloer. Als je kleine of grote schade in de vorm van scheurtjes hebt, kun je denken dat dit permanent is. Niet getreurd, het repareren van dit soort schade is een gemakkelijke taak zelf kunt uitvoeren. Lees verder voor meer informatie over hoe je kleine schade aan beton kunt repareren en de vloer er weer geweldig uit kunt laten zien!

Identificeer het type schade

Als je niet zeker weet wat voor soort schade je hebt, moet je een beetje onderzoek doen. Eerst moet je goed naar het beton kijken om te zien wat voor soort schade het is. Haarscheuren en kleine scheuren zijn gemakkelijk te herkennen. Je kunt ook gebruik maken van een beton detectie kit om uit te vinden wat het beton heeft verkleurd. Dit is een geweldige manier om de oorzaak van de verkleuring te achterhalen. Als je hebt vastgesteld wat de schade is, kun je bepalen of je dit oplost met egalisatiemortel of wellicht een sterkere mortel als bijvoorbeeld epoxy. 

De verschillende soorten betonschade

Er zijn een paar verschillende soorten betonschade die je kunt aantreffen. Haarscheurtjes en kleine scheurtjes zijn de meest voorkomende types. Je kunt ook afbrokkelend beton tegenkomen, dit kan worden veroorzaakt door waterschade of vorst-dooi cycli. Je kunt ook beton dat is bevlekt of verkleurd tegenkomen als gevolg van zaken als schimmel of minerale afzettingen. Je zou ook kunnen zien beton dat is geëtst. Dit is wanneer het beton is chemisch geëtst door ofwel zure of alkalische reinigingsmiddelen. Dit soort schade is veel ernstiger dan de andere soorten schade en is niet iets dat kan worden gerepareerd thuis. Om deze schade te herstellen moet je een professioneel bedrijf inschakelen. 

Egalisatiemortel

Mortel is een middel dat bedoeld is om verschillende oppervlaktes aan elkaar te verbinden. Het gaat in dit geval om oppervlaktes als steen en beton en mortel wordt gebruikt als deze ondergronden beginnen te scheuren, of als er beschadigingen te zien zijn. Egalisatiemortel is bedoeld om kleine beschadigingen te repareren, en daarmee perfect voor kleine schade aan beton. Deze mortel is bedoeld voor liggende oppervlaktes en is veel dunner dan normale mortel, dus niet geschikt voor muren. 

Epoxymortel

Epoxy is een uitstekende keuze als je de beschadigingen aan het beton wilt beperken. Het is snel en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het een geweldige optie is als je gewoon de schade wilt repareren en verder wilt gaan. Mogelijk moet je een paar toepassingen te doen als de scheur is erg lang, maar dit is een snelle en gemakkelijke oplossing. Je kunt epoxy ook gebruiken om kleine verkleuringen of vlekken op beton te repareren. Dit is een goede keuze als je grotere schade hebt, omdat epoxymortel hars bevat. 

Coating reparatie in kleine gebieden

Als je slechts een klein gebied van betonschade heeft, kun je betoncoating reparatie gebruiken. Dit is een geweldige optie als je slechts een klein gebied te repareren. Je kunt voorgemengde betoncoating bij bijna elke beton levering winkel. Je hoeft alleen maar om de kleur die bij jouw beton past kiezen. Dit type reparatie is gemakkelijk en snel aan te brengen. Je kunt het aanbrengen met een borstel of een roller. Dit is een goede oplossing als je een klein gebied dat moet worden gerepareerd.