Dak

Dakdekker is een beroep waar iedereen al eens van gehoord heeft, maar wat doet een dakdekker nou precies allemaal. In dit blog hebben we een aantal werkzaamheden van een dakdekker op een rijtje gezet.

Isolatie van het dak van je pand.

De dakdekker is er om de extra laag op je dak te leggen dit zorgt ervoor dat je huis tegen alle weersomstandigheden goed geïsoleerd is. De meeste eigenhuis dakdekkers hebben zichzelf gespecialiseerd is een aantal soorten daken. Dit is bewust gedaan zodat ze alle daken van die categorie in een bepaalde omgeving kunnen doen of voor zichzelf hebben.

Niet alleen maar daken.

Een eigenhuis dakdekker doet niet alleen maar de isolatie en het leggen van je dak, het komt ook vaak voor dat ze andere werkzaamheden uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakraam of iets in die richting. Er is natuurlijk geen betere vakman om een dak raam te plaatsen dan iemand die letterlijk daken legt als beroep. Dus het kan zijn dat je gewoon aan de dakdekker doorgeeft dat je op een bepaalde positie in je dak een raam wil hebben en dat de dakdekker die daar plaatst. Het hoeft overigens niet alleen maar een dak te zijn of ramen in het dak, het komt ook voor dat ze een dakkapel voor je op je dak plaatsen. Dit zijn 2 grote ingrepen natuurlijk wat betreft dak bouwconstructies. Maar je kan bij je dakdekker ook terecht voor een regenpijp naar het dak toe of natuurlijk een dakgoot. Je moet het zo zien eigenlijk als iets met een dak te maken heeft zou een eigen huis dakdekker het voor je kunnen doen.

Verschillende soorten en verschillende technieken.

Er zijn tegenwoordig heel veel keuzes wat voor soort dakbedekking je op je huis wil, verschillende dakdekkers hebben verschillende specialiteiten. De een is beter dan de andere in een bepaalde stijl, hieronder hebben we een paar stijl soorten op een rijtje gezet.

Riet

De meest klassieke stijl van allemaal, iedereen heeft het wellis gezien op het dak van een boerderij of van een vrijstaand huis is een landelijke stijl. Riet is al heel lang een leider in de nederlandse architectuur wat betreft de dakstijl.

Normale dakpan

De algemene categorie wat betreft dakbedekkingen, voor deze categorie kan je bij elke eigenhuis dakdekker terecht omdat dit wel de basis stijl is wat betreft dakbedekkingen.

Er zijn wel verschillende soorten dakpan, het verschil zit hem dan vooral in het materiaal het meest voorkomend vooral nu bij nieuwbouwhuizen is kunstof.