Waar let je op bij het huren van je eerste bedrijfspand?

Zo, je staat op het punt om een grote stap te zetten met je onderneming: een Bedrijfspand huren. Spannend! Maar voordat we de champagne kunnen ontkurken, duiken we eerst in wat serieuze kost. Want waar begin je? En nog belangrijker, waar moet je allemaal opletten? Ik neem je mee in mijn ervaringen en geef tips die ik aan den lijve heb ontdekt.

Ligging en bereikbaarheid

De locatie van jouw bedrijfspand kan cruciaal zijn voor het succes van jouw business. Is het makkelijk bereikbaar voor klanten? Hoe zit het met de parkeergelegenheid of aansluiting met openbaar vervoer? In mijn zoektocht kwam ik erachter dat een goede ligging echt niet alleen over ‘zichtbaar zijn’ gaat. Denk ook na over leveringen: is er ruimte voor een vrachtwagen om te lossen bijvoorbeeld?

Grootte en groeimogelijkheden

Hoe groot heeft jouw pand eigenlijk te zijn? Bij mij ging dit gepaard met nachtenlang puzzelen en Excel-lijsten vol met benodigdheden. Vergeet daarbij niet naar de toekomst te kijken. Groei jij uit jouw jas binnen twee jaar, dan is wellicht nu al kiezen voor iets groters verstandiger dan alweer snel moeten verhuizen. Voor mij was flexibiliteit in huurovereenkomsten daarmee ook direct een hot topic.

Kostenplaatje

Natuurlijk, de centen. Een bedrijfspand huren is meer dan alleen maar de huurprijs betalen elke maand. Denk aan servicekosten, onderhoudskosten of kosten voor wijzigingen die jij zelf wilt doorvoeren in het pand (met goedkeuring natuurlijk). Maak dus een gedetailleerde kostenprognose inclusief buffer; zo kom je niet voor verrassingen te staan als plotseling blijkt dat de airco toch écht eens vervangen moet worden.

Panden verkennen samen met Ooms

In mijn zoektocht ben ik langs talloze pandjes getrokken – soms totaal niet wat ik zocht of totaal buiten budget. Nu denk je misschien: had hij toen maar iemand gehad die hem kon helpen… Nou precies! Laat dat nou net iets zijn waarin Ooms uitblinkt: meegaan in jouw zoektocht om dé perfecte spot te vinden binnen jouw plaatje (en budget!). Hun expertise was echt goud waard!

Conclusie

Een passend bedrijfspand vinden vraagt tijd en moeite – meer dan ik initieel had ingeschat – maar goed beslagen ten ijs komen loont zich uiteindelijk dubbel en dwars terug in werkplezier en mogelijk zakelijk succes. Neem deze stappen serieus door; ligging & bereikbaarheid analyseren), formaat & groeipotentie afstemmen op toekomstplannen) ,kostencalculatie realistisch opzetten) , én vergeet vooral niet experts zoals Ooms inschakelen wanneer nodig; hun input kan doorslaggevend zijn! Kortom veel succes én plezier bij het realiseren van deze mooie stap!