woon

Hoe kun je aan het eind van de maand geld overhouden?
We horen tegenwoordig vaak dat we kunnen besparen op de maandelijkse woonlasten. Daarom is het verstandig dat we verschillende zaken goed onder de loep nemen. Daarbij kun je denken aan de verzekeringen die je hebt, maar ook je hypotheek, energieverbruik, verzekeringen enzovoort.

Je hypotheek gaan bekijken.
Wanneer je een eigen woning hebt, dan zijn de maandelijkse lasten die je voor je hypotheek moet betalen vaak een grote post. Daar komen ook nog de inboedel- en opstalverzekering bij. Check je woonverzekering op overstappen.nl. Ook kun je voor de opstalverzekering op Overstappen.nl kijken. Om de hypotheeklasten te verminderen kunt u kijken of het oversluiten van de hypotheek aantrekkelijk is. Dat zal het geval kunnen zijn als andere bankinstellingen een lagere hypotheekrente hanteren. In veel gevallen kunt u ook bij uw huidige bank de hypotheeklasten verlagen door het aanvragen van renteopslag of door rentemiddeling. De rentevaste periode wordt daarbij als het ware opengebroken, zodat u een nieuwe renteperiode aangaat. Voor dergelijke zaken moet u een afspraak maken bij de bank waar u uw hypotheek heeft lopen. Ook kunt u de maandelijkse kosten van uw hypotheek verlagen door de teruggave, die u van de belasting krijgt, maandelijks uit te laten betalen.

Verzeker noodzakelijk, maar zeker niet te veel.
Het is belangrijk dat u gaat bekijken waarvoor u allemaal verzekerd bent en wat u daarvoor aan maandelijkse of jaarlijks premie moet betalen. Soms is het verstandig om naar een andere maatschappij over te stappen, maar dan moet u wel zeker weten dat u onder dezelfde voorwaarden verzekerd blijft. Hierbij kunt u denken aan de verzekering die u heeft voor uw overlijden, medische kosten, rechtsbijstand en WA-verzekering. Het kan zijn dat u nog meer verzekeringen tegenkomt. U moet zich daarbij afvragen of u daadwerkelijk die verzekeringen moet hebben.

Een grote uitgave is de rekening voor het energieverbruik.
Het is vaak verstandig om jaarlijks te bekijken of u nog steeds bij de goedkoopste leverancier bent. De onderlinge prijsverschillen tussen de leveranciers kunnen aanzienlijk zijn. In veel gevallen krijgt u bij het overstappen ook een welkomstbonus. Probeer ook je energieverbruik te verminderen. Wanneer u apparaten niet gebruikt zet ze dan ook daadwerkelijk uit. Ook zou u kunnen overwegen om zelf energie op te wekken door het gebruik van zonnepanelen of een warmtepomp.

Abonnementen kosten zijn vaak meer dan u denkt.
In veel gevallen heeft u abonnementen lopen op bijvoorbeeld een krant, bladen en dergelijke die u niet hoeft te hebben. Kijk eens na wat u daarop kunt besparen.

Onderhoud aan de woning.
Zorg ervoor dat u het onderhoud aan de woning goed bijhoudt. Door achterstallig onderhoud aan de woning kunnen er op een bepaald moment grote onkosten ontstaan. Zo kunt u beter een onderhoudscontract afsluiten en maandelijks een vaste premie betalen dan dat u de kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsketel in een keer moet betalen. Door een goed onderhoud kunnen uw spullen in huis veel langer meegaan. Dat geldt ook voor uw dak. Het dak moet u beschermen tegen regen, vorst, wind, sneeuw, lage en hoge temperaturen. Heeft u op een bepaald ogenblik een lekkage van uw dak, dan zal dat snel gerepareerd moeten worden. Jaarlijkse controle van uw dak is belangrijk. Ook de dakgoten moeten schoon zijn om lekkages te voorkomen. Een onderhoudscontract is dus belangrijk om grote uitgaven te voorkomen.