Steeds meer zijn er zonnepanelen in Friesland op daken te vinden. Steeds vaker willen mensen dus het beste van twee werelden: en een schoner milieu en niet langer onnodige kosten. Met zonnepanelen gaat u flink besparen. Sterker nog, u kunt er zelfs nog mee verdienen. Als u meer energie met de panelen hebt opgewekt dan dat u in werkelijkheid hebt verbruikt.

Het kopen van zonnepanelen is ook in Friesland even een investering. Maar die verdient u binnen 7 jaar terug. En als u de btw-teruggave en enkele subsidies erbij rekent, heeft u misschien nog wel sneller uw investering terug. Hoe dat zit? We leggen het u uit

Zonnepanelen voor particulier en bedrijven in Friesland

Allereerst zijn zonnepanelen er voor zowel de particuliere gebruiker als de zakelijke. Voor beide zijn er genoeg voordelen te noemen waar u niet omheen kunt. Voor bedrijven is het ook logisch om te kiezen voor zonne-energie. Denk aan zaken als een groen imago, belastingvoordeel en vooral ook het verminderen van energiekosten. Dat is natuurlijk veel hoger dan bij particulieren. Er staan computers te draaien, printers, verlichting, verwarming en afkoeling voor een grote(re) ruimte dan een woning. Dan kan de energierekening hoog oplopen.

Gebruikt u als bedrijf zonnepanelen in Friesland, dan kunt u een groot deel van dat verbruik opvangen. En is het dak groot genoeg, en bent u bereid om genoeg te investeren: dan is het zelfs mogelijk om het volledige verbruik opgevangen worden. Voor particulieren geldt hetzelfde, alleen op kleinere schaal.

Kosten en terugverdientijd

Zonnepanelen kopen is even een investering. Een gemiddelde installatie telt 13 zonnepanelen met een prijskaartje van rond de 5000 euro. Wel hangt de prijs af van de grootte van de installatie. U kunt ook minder of meer dan 13 panelen nodig hebben bijvoorbeeld. Gemiddeld heeft de investering binnen 6 tot 7 jaar terugverdient. Dat kunt u  verkorten door de btw op de aankoop terug te vragen.

De kosten van een zonne-installatie bestaat uit:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Monitoringssysteem (aan te raden omdat u hiermee de opbrengst zelf bij kunt houden)
  • Installatie op uw dak

Zou u het geld niet willen uitbesteden aan panelen maar liever op de bank willen zetten? Dan levert u dat 0.3% rente op. Misschien zelfs minder. Besteedt u het toch uit aan zonnepanelen? In dat geval zou dat een rendement kunnen opleveren van 15% tot 16%. Bovendien wordt de investering goedkoper door subsidies en de eerder genoemde btw-teruggave. Voor zowel particulier als bedrijven zijn er financiële tegemoetkomingen, omdat de overheid groene energie stimuleert.

Subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen zijn er geen landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel kan uw gemeente een eigen subsidieregeling op zonne-energie hebben. De btw terugvragen scheelt in ieder geval al 21%.

Voor bedrijven zijn er de volgende regelingen:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • BTW teruggave

Zonnepanelen kopen in Friesland

U ziet, er zijn zoveel mooie redenen om te kiezen voor zonnepanelen. Investeer nu en profiteer later. En ‘later’ is al vrij snel. En terwijl u bespaart, helpt u ook nog eens mee aan een beter milieu.