dak

Een daklekkage is een vervelend en vaak ook een duur probleem. Het water dat door het lek in het dak binnendringt, kan namelijk schade veroorzaken aan de constructie, meubels en elektronische apparaten. Maar hoe kun je nu het beste jouw dak lekkage oplossen? Gelukkig zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen om daklekkage op te lossen. In de meeste gevallen is het verstandiger om een specialist zoals Eigenhuis Dakdekker te contacteren, voordat zij er zijn is het handig om de lekkage te beperken.

Voorkomen van daklekkage

Voorkomen is in de meeste gevallen beter dan genezen, dit is ook zo bij daklekkages.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om daklekkage te voorkomen:

 

  1. Laat uw dak regelmatig inspecteren: Laat uw dak minstens eenmaal per jaar inspecteren door een professional. Hij of zij kan de staat van het dak beoordelen en eventuele lekkages opsporen.
  2. Zorg voor goede afvoer: Zorg ervoor dat het water op uw dak goed kan afvloeien. Controleer de goten en regenpijpen regelmatig op verstopping en vervang ze indien nodig.
  3. Vervang oude of beschadigde dakbedekking: Als uw dakbedekking oud of beschadigd is, moet u deze vervangen. Oude of beschadigde dakbedekking verhoogt namelijk het risico op lekkage.
  4. Voer regelmatig onderhoud uit: Voer regelmatig onderhoud uit aan uw dak, bijvoorbeeld door losse of beschadigde dakpannen te vervangen.

Oplossen van daklekkage

Als u toch een lekkage in uw dak heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hieronder staan een aantal stappen die u kunt volgen:

 

  1. Controleer de bron van de lekkage: Probeer de bron van de lekkage te vinden. Let op natte plekken of plassen water op de vloer of op meubels onder het dak.
  2. Schakel professionele hulp in: Als u de bron van de lekkage niet kunt vinden, of als de lekkage groot is, schakel dan professionele hulp in.
  3. Plaats een bakje onder het lek: Plaats een bakje onder het lek om water op te vangen. Dit voorkomt verdere waterschade.

 

Repareer het lek: Repareer het lek zo snel mogelijk, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe dakpan of door het aanbrengen van dakbedekkingsmateriaal.