Bouw

We zijn met z’n allen de afgelopen jaren nogal aan het doe-het-zelven geslagen. Niet alleen bouwen we hele kasten en tafels met onze eigen handen, maar ook de kleinere huisdecoraties moeten eraan geloven. Denk bijvoorbeeld aan dat mooie vaasje van oma waar een stukje uit is. Of de spiegel in de badkamer waar een stuk van is afgebroken. De dagen waarop je deze glazen decoraties gewoon zou weggooien, zijn allang voorbij. Tegenwoordig kun je ze immers zeer gemakkelijk in ere herstellen. Maar niet zomaar met een seconde- of plaklijm natuurlijk. In plaats daarvan kies je voor de professionele glas lijm. Maar weet je eigenlijk ook waarom? Er is niet één goed antwoord op deze vraag. In plaats daarvan zijn er drie uitstekende redenen waarom deze professionele lijm beter is dan de alternatieve opties.

Perfect voor alle soorten glas

Het lijmen van glaswerk kan een intensief en lastig werkje zijn. Glas is namelijk niet alleen ontzettend breekbaar, maar ook nog eens onwijs glad qua oppervlakte. Dit alles resulteert in een ondergrond waarop veel andere soorten lijm de dienst weigeren. Ze blijven simpelweg niet goed genoeg plakken. Gelukkig is glaslijm sterk genoeg om alle soorten glas te kunnen lijmen. Denk dus niet alleen aan wit glas, maar ook aan gekleurd, spiegels, kristal en zelfs Swarovski glas. Dit betekent dus dat je de kristallen beeldjes niet meer hoeft weg te gooien, de volgende keer dat er een klein stukje afbreekt. Even een tubetje glaslijm kopen, en ze zijn weer helemaal als nieuw. Hetzelfde geldt overigens voor grotere projecten, zoals de autospiegel, douchecabines en vitrinekasten. 

De lijm is transparant

Vroeger hadden we misschien geen keus, en namen we genoegen met de vervelende witte kleur van lijm. Zeker wanneer je glas wilde lijmen was dat vervelende witte randje een nachtmerrie voor iedere doe-het-zelver. Maar tegenwoordig hoeft dit gelukkig niet meer. Deze lijm heeft namelijk een heldere transparante kleur waardoor de lijm niet zichtbaar is onder gelijmd materiaal. Dit zorgt ervoor dat de glaslijm niet alleen perfect is voor groot glas, maar ook voor de kleinere, meer gedetailleerde projecten. Is er ondanks je secure werk toch een overige lijmrand ontstaan? Wacht dan tot de lijm volledig is opgedroogd en uitgehard, en snijd vervolgens de overtollige lijm weg met een dun mesje. 

De lijm is snel droog

Één van de allergrootste ergernissen op het gebied van doe-het-zelven is de wachttijd bij lijmen. Veel soorten lijm hebben nou eenmaal de tijd nodig om goed te drogen. En probeer je dan toch per ongeluk het materiaal te bewegen, dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig is dit niet het geval bij glaslijm. Hoewel de exacte droogtijd afhankelijk is van het type lijm dat je gebruikt, drogen de meeste glaslijmen allemaal binnen enkele seconden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Let dan op de droogtijd die staat vermeld op de verpakking. Als je het glas in direct zonlicht houdt, of onder een warme lamp, dan is de glaslijm nog sneller droog. En eenmaal opgedroogd is de verbinding ijzersterk, waardoor je dus vrijwel nooit glaslijm twee keer op dezelfde plek zult hoeven gebruiken.